Kasvattajan tulee muistaa, että kissakauppa rinnastetaan laissa irtaimen esineen kauppaan. Siksi on syytä tehdä selkeät kirjalliset sopimukset ja kuitit kaikista sovituista asioista ja maksetuista summista.
Mikäli haluat ottaa pennusta varausmaksun, tee aina siitä kirjallinen selvitys tai kuitti (esimerkki), jotta ostaja ymmärtää varausmaksun merkityksen ja missä tapauksissa sen saa takaisin kaupan peruuntuessa. Kannattaa myös selkeästi kirjallisesti sopia, sitooko varausmaksu myyjää, koska joskus voi tulla esiin asioita pennun varauksen jälkeen, eikä ehkä pentua haluaisikaan ko. ostajalle myydä. Muistatathan, että allekirjoitettu kauppasopimus on myös myyjää sitova asiakirja, eikä sitä kannata tehdä kovin paljon ennen kissan luovutusta.
Kissakaupassa tulee aina tehdä kirjallinen sopimus. Voit käyttää omaa sopimuspohjaa, kissaliiton lomakepohjaa tai omalle rodulle räätälöityä hieman yksinkertaisempaa pohjaa. Osamaksukaupasta kannattaa tehdä erillinen sopimus, johon löytyy malli Kissaliiton sivuilta. Voit lisätä sopimukseen ehtoja esimerkiksi kissan palauttamisesta, korvauksista pennun osoittautuessa vialliseksi tai sairastuessa tautiin, joka todennäköisesti on ollut sillä piilevänä jo luovutushetkellä, sen käyttämisestä siitokseen jne. Muistathan kuitenkin, että kunnon kasvattaja myös pitää minkä lupaa, vaikka siitä voikin tulla yllättäviä kuluja.
Kun pentu on maksettu, kasvattajan vastuulla on ilmoittaa omistajanmuutoksesta rekisteriin. On tärkeää hoitaa kaikki ilmoituksen ajallaan ja huolella, jotta uusi omistaja ei joudu vaikeuksiin.
Pennun myynti-ilmoitukseen kirjataan aina todellinen luovutuspäivämäärä. Kunnollinen kasvattaja ei koskaan luovuta pentua päivääkään ennen sallittua luovutusikää! Tarkista aina rekisteröintissäännöistä alin sallittu luovutusikä ja jos juuri tämä aika ei sovi ostajalle, tulee luovutusta lykätä, ei aikaistaa. Liian varhaisesta luovutuksesta saa sanktion Kissaliitolta, joka voi olla esimerkiksi kasvatuskielto. Kerran sääntörikkomuksesta tai papereiden väärentämisestä kiinni jäätyään on vaikea palauttaa mainettaan kasvattajana, joten olethan huolellinen. Asioilla on taipumus tulla julki ennemmin tai myöhemmin.
Suomessa on periaatteessa sopimusvapaus, joten kissakaupassakin voidaan sopia erilaisista ehdoista. Joissakin tapauksissa kauppasopimusten ehdot on mm. koirakaupoissa myöhemmin voitu oikeudessa todeta kohtuuttomiksi ja mitätöidä, mutta ennakkotapauksia kissapuolelta ei juuri ole. Monet kasvattajat kirjaavat sopimukseen ehtoja esimerkiksi kissan pitoon liittyen. Nämä eivät ehkä olisi juridisesti päteviä, jos ostaja riitauttaisi sopimuksen, mutta useimmiten asioiden paperille laittaminen sitouttaa ostajaa paremmin kasvattajan toiveisiin kuin pelkkä asioista puhuminen. Paras tapa ehkäistä erimielisyydet ja riidat on laittaa kaikki asiat paperille, jotta kummallekaan osapuolelle ei jää väärinkäsityksiä. Kannattaa korostaa ostajalle, että kysymys ei ole epäluottamuksesta vaan on molempien osapuolten etu että kaikki on paperilla. Pennun noudon yhteydessä iso osa kasvattajan selityksistä unohtuu tai jää sisäistämättä alkuinnostuksessa.
Jos myöhemmin ilmenee ongelmia pennun tai sen uuden kodin kanssa, rehellinen keskustelu, ostajan ongelmien kärsivällinen kuunteleminen ja joskus hiukan joustaminenkin omista oikeuksista yleensä toimii parhaiten riitatilanteiden ehkäisemisessä. Muista, että vaikka ostaja olisi väärässä, kannattaa olla kärsivällinen, sillä keskusteluyhteyden kerran katkettua et enää pysty vaikuttamaan kasvattisi elämään. Kasvattajalla ei käytännössä ole oikeuksia kasvattiinsa enää sen jälkeen kun se on vaihtanut omistajaa.
Miten sitten valita oikeat ostajat? Jokainen kasvattaja on joskus ollut aloittelija ja ihmistuntemus kasvaa kokemuksen myötä. Yleensä hälytyskellojen pitäisi soida siinä vaiheessa, jos kommunikaatio pennun kyselijän kanssa ei tunnu sujuvan, yhteydenottoihin ei saa vastausta kohtuullisessa ajassa tai asioista sopiminen on kovin hankalaa. Tilanne tuskin paranee pennun muutettua uuteen kotiin. Jotkut kasvattajat mielellään vievät pennun uuteen kotiin, jos eivät tunne ostajaa entuudestaan. Myös se kertoo usein ostajan heikosta sitoutuneisuudesta kissaan, jos ei kissaa haluttaisi tulla katsomaan esim. pitkän matkan takia kasvattajan luokse tai luovutusajankohdasta sovittaessa ostajan oma mukavuus menee pennun hyvinvoinnin edelle. Suoraan näyttelystä yleensä ei kannata kissaa myydä, vaan ostajan tulisi miettiä asiaa vielä rauhassa ja käydä kissaa katsomassa kotioloissa.
Monet kokeneet koratkasvattajat ovat kantapään kautta oppineet, että koratin myyminen ainoaksi kissaksi ei yleensä kannata. Yksinäisillä korateilla esiintyy paljon käytöshäiriöitä ja jopa agressiivisuutta ja pahimmillaan omistaja uhkaa viedä kissan lopetettavaksi muutaman vuoden päästä sen käyttäytymisen muodostuttua ongelmaksi. Käytännössä tilanteeseen on auttanut lähes poikkeuksetta toisen saman tyyppisen kissan ottaminen. Kaikki rodut eivät sovi yhtä hyvin koratin kaveriksi. Tätä kannattaa korostaa jo ensimmäisen kissan hankinnan yhteydessä, sillä ongelmien jo ilmettyä voi olla vaikea saada omistaja ymmärtämään että toisen kissan ottaminen todellakin auttaa tilanteeseen, eikä seurauksena ole kaksi "hankalaa" kissaa. Myös koirasta voi olla riittävästi seuraa koratille, mutta lajitoverin seura on kuitenkin sisäkissalle yleensä se onnellisin vaihtoehto. Kannattaa myös muistaa että korat ei aina sopeudu kovin suureen kissalaumaan. Yleensäkin kissan lopullinen luonne tulee esille sen tultua sukukypsäksi, joten pienen pennun käyttäytymisen perusteella ei aina voi päätellä millaisissa oloissa se viihtyy. Kannattaa siis kuunnella muiden kokemuksia.
MITÄ PENNUN MUKAAN?
PENTUKANSIO
Useimmat kasvattajat antavat pennun mukaan jonkinlaisen kansion, johon on kerätty pennun mukana tulevat paperit. Tässä esimerkki kansion sisällöstä:
PENNUN MYYNTI ULKOMAILLE
Kun saat pentutiedusteluja ulkomailta, suhtaudu niihin aina hieman varauksella. Maailmalla on huijareita, jotka esittävät lemmikkipennun ostajaa, mutta todellisuudessa hakevat rotukissapentuja "kissafarmeille", joissa kasvatatetaan kissoja myyntiin lemmikkieläinliikkeisiin. Pentu voi myös jäädä maksamatta, joten myydessäsi ulkomaille, pääsääntöisesti ei kannata lähettää pentua tai papereita ennen kuin rahat ovat tililläsi. Mihinkään omituisiin rahansiirtokuvioihin tai maksuun sekillä ei kannata suostua, vaan nykyään mistä tahansa maailmasta saa siirrettyä rahat suoraan tilille.
Hyvä tapa varmistaa ulkomaisen lemmikkipennun ostajan asiallisuus on alkuvaiheessa kertoa, että lemmikkipentu lähetetään uuteen kotiin kastroituna/steriloituna. Varhaiskastrointi on yleinen tapa maailmalla. Jos kiinnostus lopahtaa välittömästi, voi olettaa ettei ostaja ehkä halunnutkaan pentua vain lemmikiksi. Kannattaa myös selvittää, eikö omasta maasta ole pentuja saatavilla, vai onko ostaja todettu paikallisten kasvattajien taholta epäsopivaksi.
Kun saa ulkomailta tiedusteluja kasvatuskissasta, pitäisi aina selvittää tarkasti ostajan taustat. Jos maassa on ennestään koratkasvattajia, kannattaa selvittää, hakeeko ostaja pentua ulkomailta siksi, että hänelle ei syystä tai toisesta haluta pentua omasta maasta myydä. Syynä voi olla esimerkiksi kissojen huonot olosuhteet tai "pentutehtailu". Muista kuitenkin, että myös huonot henkilösuhteet voivat olla taustalla, eikä vika aina välttämättä ole juuri ostajassa. Jos kysymyksessä ei ole tunnettu kasvattaja tai vuosien sähköpostituttavuuden kautta tutuksi tullut henkilö, kannattaisi edellyttää henkilökohtaista tapaamista ennen myyntipäätöstä. Korattien kasvattaminen ei ole helppoa eikä halpaa, jos omassa maassa ei ole muita siitoskissoja, joten useimmissa tapauksissa ostajalla pitäisi olla varaa myös käydä Suomessa.
Koska aloitteleva kasvattaja tarvitsee "mentorin", selvitä, onko ostajalla riittävä tukiverkosto kissankasvatuksesta yleensä ja erityisesti koratkasvatuksesta. Jos tällaista tulea ei ole, sinun tulee pystyä toimimaan mentorina ja tässä ainakin yhteinen kieli on välttämätön.
Muista, että myytyäsi pennun ulkomaille, et välttämättä enää sen elämää pääse seuraamaan tai sen kasvatuskäyttöön vaikuttamaan, joten selvitä jo etukäteen ovatko ostajan käsitykset korateista omiesi kanssa yhteneviä. Jos ko. maassa ei ole ennestään lainkaan koratteja, kannattaa pohtia, tunteeko ostaja rotua riittävästi vai onko kysymyksessä vain tarve saada kissa, jollaista ei ole kenelläkään muulla.
Euroopan ulkopuolelle pentuja myytäessä matka on aina pennulle erittäin rasittava ja riskialtiskin. Lisäksi kasvattajan on varauduttava paperisotaan, ylimääräisiin eläinlääkärikäynteihin ja mahdollisesti pidettävä pentua pitempään kuin normaalisti. Tämä kannattaa myös huomioida, kun harkitsee pennun myymistä ulkomaille.
Selvitä jo etukäteen, mihin kansainväliseen kissaliittoon pentu rekisteröidään uudessa kotimaassaan. Pennulle tilataan Suomen Kissaliitolta ns. transfer, johin tulee uuden omistajan tiedot.
Tee myös ulkomaisen ostajan kanssa aina kirjallinen kauppasopimus. Esimerkki englanninkielisestä sopimuksesta. Lisää sopimukseen ehtoja tilanteen mukaan, esimerkiksi kasvatuskäytöstä. Lemmikkipennun mukaan kannattaa myös antaa hoito-ohje englanniksi tai muulla kielellä jota ostaja ymmärtää.
SEURAAVA SIVU: Pentujen sijoittaminen
MUUTA